HAJDÚSZOBOSZLÓ és a GYÓGYFÜRDŐ TÖRTÉNETE

 

1925.október 25-én szénhidrogének után kutatva, kútfurások közben 1091 m mélységből földgázzal együtt felszínre tört egy 73°C-os termál víz. Pávai Vajna Ferenc volt az a tudós geológus, akit hévizünk atyjának nevezünk.

Az emberek elkezdtek benne fürdeni, mosakodni és meglepődve tapasztalták, hogy a sebek gyorsabban gyógyulnak, az ízületi panaszok enyhülnek. Ennek hatására a debreceni Egyetemen bevizsgálták. Dr. Bodnár János, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos Vegytani Intézetének igazgatója így írt a szoboszlói vízről: "Analysisünk szerint a hajdúszoboszlói mélyfúrásból eredő víz alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévíznek minősítendő. Egybevetve a chémiai analysis adatait a víz igen magas hőmérsékletével kimondható, hogy a maga nemében egyedülállónak tekinthető, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz - a rendelkezésünkre álló analysisek alapján - nem ismeretes." Konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető, de a tengervíztől eltér csekély magnézium, calcium és jelentékeny hydrocarbonat tartalmánál fogva.

1996-ra elkészült a gyógyszanatórium Hotel Thermál Terápia néven, amely a fürdő bejáratától jobbra helyezkedik el saját parkolási lehetőséggel. A Délibáb és a Silver Hotelben egy-egy új terápia üzemeltetését vette át a fürdő, melyek a gyógykezelések további bővítését tették lehetővé.
Ezt követően a Széchenyi terv jóvoltából egy 2,5 milliárdos beruházás zajlott le 2001-2002 évben, melynek során teljesen megújult a strand, bővült az Aquapark, a kádfürdő épületének emeleti részén új kezelőhelyiségeket alakítottak ki, ezzel bővítve a gyógykapacitást, az uszodában új tanmedence, gyógymedencék és szauna létesült, végül 2002 őszére megszépült a termálfürdő csarnoka.
A leglátványosabb fejlesztések a strandfürdőben történtek, hiszen azon túl, hogy megújult az infrastruktúra, új, az európai normáknak megfelelő medencék épültek, köztük egy Európában egyedülálló óriásmedence, a mediterrán tengerpart különböző látványelemekkel.
A fejlesztésk eredményeképpen Hajdúszoboszlón minden korosztály számára megteremtődtek a feltételek, akár szórakozni, felfrissülni vagy gyógyulni vágyik.


2008. júniusban indult el Hajdúszoboszló történetének legnagyobb turisztikai beruházása, az Aqua-Palace fedett élményfürdő kivitelezése. A 4,8 milliárd forint összértékű kiemelt projekt 2,25 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg. Az új létesítmény legfontosabb célja a szolgáltatás-kínálat további bővítése, a piaci pozíció további erősítése, illetve a nyári szezon meghosszabbítása. Az Aqua-Palace 15 ezer négyzetméter alapterületen, 1600 négyzetméter vízfelülettel, egyszerre 1000 fő befogadására alkalmas, ahol minden egyes korosztály megtalálja majd a számára legmegfelelőbb szórakozási, kikapcsolódási formát, az egészen pici gyermekektől kezdve, a fiatal, sportkedvelő felnőtteken keresztül, az idősebb korosztályig.

Ha kikapcsolódásra vágyik és szeretne fürdeni, akkor Hajdúszoboszló az egyik legjobb választás. Látogasson el az európai hírnevű fürdővárosba és tartós emlékekkel fog távozni.

forrás: A Fürdő története
home