Tudta-e hogy....?


Hasznos információk és tudnivalók

webbeteg.hu 2008. október 8.
Ezeket a gyógyszereket ne szedje terhesség idején


A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe!
A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények elsődleges feladata, hogy diagnosztizált betegségeket, rosszulléteket kezeljen, gyógyítson. Azonban nem mindegy, hogy ezeket a készítményeket mikor és hogyan alkalmazzuk, hiszen akár ellenkező hatást is elérhetünk vele.

Gyógyszerek, melyeket tilos szedni terhesség során:

Izotretinoin: Súlyos pattanásos arcbőr kezelésére alkalmazzák a bőrgyógyászok. Várandósoknál akár egy adag is súlyos születési rendellenességeket okoz. Szedésének elkezdése előtt meg kell bizonyosodni, hogy nem áll-e fenn terhesség és a kezelés alatt is hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazni. A gyógyszer abbahagyása után 2 évet várni kell a teherbe eséssel, mert a hatóanyag raktározódik a zsírszövetben, és sok idő kell a kiürüléséhez.
Acitretin, etretinát, tretinoin: Alkalmazásuk hasonló az izotretinoinéhoz, valamint még pikkelysömörben is adják ezeket a szereket. Abbahagyásuk után szintén ki kell várni a 2 évet a gyermekvállalással.
A-vitamin: A túlzott A-vitamin bevitel is magzatkárosító hatású, ezért A-vitamin gazdag étrend mellett nem szükséges A-vitamin készítmény szedése.
Ribavirin: Hepatitis C kezelésére szolgáló vírusellenes szer. Szedése során súlyos születési rendellenességeket észleltek.
Temazepam: Erős altató és görcsgátló hatású szer.
Férfi nemi hormonok, androgének, danazol és anabolikus szteroidok: Nemiszerv fejlődési rendellenességeket okoz, mivel a hormonháztartást megzavarja, így lányokon férfiasodás jelentkezik a 8. hét után szedve.
Ösztrogének: Terhesség alatt szedve a hormonháztartást megzavarja, így tilos szedni.
Progeszteronok: 8. hét után férfiasodás leány magzatokon, előtte nem.

Gyógyszerek, melyek szedése nem ajánlott

ACE-gátló és angiotenzin-receptor antagonista típusú vérnyomáscsökkentők: 2. és 3. trimeszterben vesében hoznak létre elváltozásokat, melyek akár méhen belüli elhalást is okozhatnak. Amint lehet, más vérnyomáscsökkentőre kell átállni. Ha a nő terhességet tervez, akkor más vérnyomáscsökkentőt kell választani. Sztatin típusú koleszterin szint csökkentők: Hatásuk azon alapszik, hogy a szervezetben a koleszterin szintézisét csökkentik, ez azonban káros lehet a fejlődő magzatra.
Warfarin, acenokumarol: A véralvadás gátló hatású gyógyszer az 1. trimeszterben szedve vérzést okozhat, ami központi idegrendszeri károsodáshoz vezet. Spontán abortusz esélye megnő alkalmazásával. A terhesség utolsó heteiben nem ajánlott szedni a szülés alatti fokozott vérzés lehetősége miatt. Helyette heparin alapú gyógyszert kell használni.

A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek...
Lítium: Mániás depresszió mániás szakaszának kezelésére szánt szer, melyet a terhesség első harmadban alkalmazva a születési hibák száma nő, szívfejlődési rendellenességeket okozhat. Szülés előtt pár héttel szedve viszont az újszülött a lítium-mérgezés jeleit mutathatja.
Epilepszia kezelésére szánt gyógyszerek: A születési rendellenességek számát szinte kivétel nélkül fokozzák, vérzékenységi problémák is felléphetnek.
Reumaellenes szerek (hidroxiklorokin, penicillamin): Neurológiai zavarok, hallás, egyensúlyozás és látásproblémák kialakulásáért lehet felelős.
Növekedési hormon analógok: Spontán abortuszt vagy egyéb elváltozásokat okozhat szedése.
Tetraciklin antibiotikumok: 18 hét után nem szabad alkalmazni, mert az a fogak elszíneződéséhez, fog- és csontfejlődési zavarokhoz vezet.
Aminoglükozid antibiotikumok: Vesefejlődési zavarok és hallás-károsodás jelentkezhet.
Fluconazol: Gombaellenes hatású szer, melyből szájon át alkalmazva egy dózis még nem káros, ismételt alkalmazás esetén azonban születési rendellenességeket okozhat. Szedésének abbahagyása után 1-2 hónapot kell várni a gyermekvállalással.
Malária ellenes szerek: Terhesség alatti szedésük idegrendszeri károsodást, süketséget okozhat.
Egyes vírus ellenes szerek szájon át alkalmazva: Különböző születési rendellenességek számát megnövelheti.
Daganatellenes kemoterápiás szerek: Spontán abortusz, és születési hibák nagy valószínűséggel előfordulhatnak.
Élvezeti szerek
Kábítószer alkalmazása terhesség alatt szigorúan tilos, mert nem csak magzatfejlődési rendellenességeket okoz, de a kábult állapotban lévő anya is képtelen a magzat megfelelő védelme érdekében cselekedni.
Nikotin: Terhesség alatt tilos a dohányzás, sőt tapaszokból és rágókból felszabaduló nikotin is károsak a babára.
Alkohol: Terhesség alatti italozás következtében magzati alkohol szindrómában szenvedő gyermek születhet. Ezek az újszülöttek kis testsúllyal születnek, az arcukon jellegzetes elváltozások figyelhetők meg, és fizikai, mentális és viselkedésbeli problémákkal küzdenek egész életük során, ugyanis az alkohol a központi idegrendszert károsítja.
KávéA túl sok kávé tovább rontja azoknak a nőknek az esélyeit, akik amúgy is nehezen esnek teherbe. Egy lombikbébiprogram keretében adott kezelés után a szakemberek azt állapították meg, hogy a páciensek 16 százaléka a kezelés után természetes módon teherbe esett. De akik napi 4 kávénál többet ittak, azoknak 26 százalékkal csökkent az esélyük...
A szervezet anyagcseréje a nap folyamán 24 óránként ismétlődően bizonyos ütem szerint változik. Például hajnali 4.30-kor a legalacsonyabb a hőmérséklet, 6.45-kor a legnagyobb a vérnyomás-emelkedés, a leggyorsabb reakcióidő 15.30-kor mérhető stb. Mindez sejtszintű; mű;ködési ritmusoknak köszönhető. Az ép sejtek szaporodása ugyancsak ritmusos, ám a daganatsejtek állandóan, mondhatni, zabolátlanul osztódnak.


Gondola.hu
2008. június 26. 12:18
Gyógyszermentes allergiakezelés


Az allergiás megbetegedések - mostanában jelentkező szénanátha, asztma - kezelésének egyedi megközelítését kínálják a keleti gyógymódok, azon belül is az akupunktúra.
Az allergiás túlérzékenységi tünetek lehetnek légzőszerviek: ekkor beszélünk szénanátháról, asztmáról. Lehetnek viszketéses bőrtünetek: ekcéma, csalánkiütés, valamint emésztőszervi panaszok.
Az allergiás megbetegedéseket a hagyományos kínai orvoslás a védő energiával hozza összefüggésbe, és energiatöbblet állapotot kezel az un. akupunktúrás pontok és meridiánok segítségével. Akupunktúrás kínai gyógyítás során a megbetegedésnek, tüneteknek megfelelő meridián menti akupunktúrás pontokat kezeljük. Az akupunktúrás kezelés történhet rendkívül vékony tű;vel, amely behelyezése fájdalomérzést szinte alig okoz. Lehetőség van a lézerterápiára is, amely fájdalommentesen ingerli az akupunktúrás pontokat. Ez előnyt jelent a gyermekek és az érzékenyebb felnőttek gyógyításában.
Az allergiás megebetegedések (szénanátha, asztma, ekcéma, ételallergia) tüneteinek kezelése lehetséges a tünetek felléptekor, akut esetben. Amennyiben gyógyszermentesen szeretne tüneteitől megszabadulni, a tünetek felléptekor vagy azt megelőzően keressen fel akupunktúrás szakembert.
Az akupunktúrás kezelésről további információkat talál a Budai Allergiaközpont honlapján


Weborvos.hu
2008-06-26 14:56
Stressztől is lehetünk allergiásak
Stresszoldással növelhetjük az allergia elleni gyógyszeres kezelés eredményét.

 

A parlagfű; virágzásának közeledtével egyre többen fordulnak orvoshoz segítségért, hogy a szénanáthás, asztmás, esetenként ekcéma kialakulásával járó allergiás tüneteket megfelelően kezelhessék. A gyógyszeres kezelés eredményét stresszoldással növelhetjük - hívja fel a figyelmet a Budai Allergiaközpont.
Az allergiás panaszok megjelenésében, fokozódásában az egyéni hajlam mellett a testet-lelket érő környezeti hatások (pl. stressz), továbbá a személyen belüli pszichés tényezők (pl. stresszre adott reakció intenzitása) játszanak jelentős szerepet. Az általánosan elterjedt gyógymód az olyan tüneteket, amelyek a testen keresztül fejeződnek ki, orvosilag, medikalizálva közelíti. Ha az allergiás személyben felmerül, hogy a tünetek rosszabbá válása összefügghet negatív érzelmi hatással járó eseményekkel, a szokásos szakorvosi ellátás során legtöbbször idő hiánya miatt ez figyelmen kívül marad.
A beteg megoldáskeresése a válaszmodellhez idomulva fokozatosan medikalizálódik, a tünet egyre inkább kikerül a kapcsolati és környezeti összefüggésből, amely végül kijavítandó biológiai hibává laposodik. Ha a panaszok egyre erősebb gyógyszerek és egyre több életviteli megszorítás mellett sem enyhülnek, az allergiás beteg úgy érezheti, hogy betegsége felett elvesztette a kontrollt, kialakul a betegségével kapcsolatos tehetetlenségérzés, végül beletörődik, és tartósan lehangolttá válik. Érthető módon a megoldást a környezettől, illetve a környezeti tényezők megváltoztatásától reméli. Mivel az okként feltételezett környezeti tényezők (pl. pollenszennyezettség) befolyásolásának lehetősége általában túlnő az egyén kompetenciáján, a kiszolgáltatottság érzése, a kontroll hiánya fokozza a betegséggel járó stresszt.
Kevesen jutnak el arra a következtetésre, hogy tüneteik mögött lelki okokat is figyelembe vegyenek, hiszen a felismerés alapvető önértékelési fordulattal járna. Nehéz elfogadniuk, hogy panaszaik fokozódásában személyesen is felelősek lehetnek. Pedig ennek belátása annak az egyszerű; ténynek a felismerésével járna, hogy ha részesei vagyunk az okoknak, akkor változtatni is tudunk rajta. Mégpedig azért, mert az egyén és a környezet kölcsönhatásában a legkönnyebben befolyásolható tényező saját magunk és a problémához való hozzáállásunk, vélekedésünk lenne.
Elvileg legkönnyebben gondolatainkon tudunk változtatni, hiszen ahhoz még fizikai aktivitás sem szükséges. Ha pedig hatással vagyunk gondolatainkra, egyben érzelmeinket és viselkedéses válaszainkat is szabályozni tudjuk, úgyanígy szervezetünk stresszre adott reakciójának intenzitását is. Kiscsoportos stresszkezelő készségfejlesztő tréning, vagy relaxációs technikák (pl. autogén tréning, jóga) elsajátítása ma már bizonyítottan hatékony eszköze az allergiás panaszok csökkentésének is és kiegészítő gyógyító eljárás tud lenni a betegség kezelésében.Holgyforum.hu
Bogyók a rák ellen
2008 júl. 01 13:25Amerikai kutatók szerint a bogyós gyümölcsök közé tartozó fekete áfonyában lévő vegyület hatásos lehet a vastagbélrák megelőzésében.
A fekete áfonyában található egyik antioxidáns vegyület hatásos lehet a vastagbélrák megelőzésében. Hasonló természetes antioxidánst már a szőlőben és a vörös borban is sikerült lokalizálnia a kutatóknak, mint amit a fekete áfonyában találtak. Egy bizonyos pterosztilben nev? vegyületről van szó, amely korábbi egérkísérletek során már bizonyította jótékony hatását, csökkentette a vér koleszterinszintjét. A vegyület a fekete áfonyán kívül más bogyós gyümölcsökben, így a vörös áfonyában is megtalálható. A vegyület a bélben lévő gyulladásokat is csillapította, és a sejtosztódás ütemét is mérsékelte. A kutatók szeretnének kifejleszteni egy gyógyszert, de továbbra is hangsúlyozzák a kiegyensúlyozott étrend fontosságát, és a telített zsírok mellőzését.
Vitaminok túlzott szedése
Ezt támasztotta alá a Mayo Clinic Proceedings januári számában megjelent tanulmány is, amely szerint a béta-karotint (A-vitamin prekurzora) szedő dohányosoknál kimutathatóan, mintegy tíz százalékkal megnő a tüdőrák kockázata (holott a vitamint kifejezetten a rák megelőzése végett fogyasztják).2008.07.09 19:40
eletmod.hu
Összefügg a vérkoleszterin és az emlékezet romlása!
Nem jó, ha alacsony!
MTI


Ha a "hasznos" - HDL - koleszterin szintje alacsony, a korosodással járó emlékezetromlás kifejezettebb - Többezer idősödő angol hivatalnok vizsgálatának eredményeit az érelmeszesedéssel foglalkozó folyóirat közölte.
Angliában a Whitehall I. tanulmányt 1967-ben indították. A londoni állami hivatalok alkalmazottai önként jelentkeztek a tíz évig tartó vizsgálatra, amelynek során évente végeztek méréseket, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban. Utódja, a Whitehall II. 1985-ben kezdődött, és keretei között tízezernél több angol hivatalnok - a portástól a főosztályvezetőig - rendszeresen járt orvosi vizsgálatra.
A nemzetközi munkacsoport most arról számolt be, milyen összefüggés van az idősödő nők és férfiak rövidtávú emlékezőtehetsége és a vérzsírok szintje között.
Az idegrendszer felépítésében fontos szerepet játszanak a zsírok: az agy és az idegrostokat szigetelő, külső borítás.
Ennek a zsírszövetnek fontos szerepe lehet az idegi mű;;ködésben, hatással van a hosszú- és rövidtávú memóriára. A csaknem négyezer résztvevőt átlagosan 55 éves korában kezdték vizsgálni.
Először 1995-1997 között, majd 2002-2004-ben végeztek emlékezetpróbát. Két másodperces szünetekkel fölolvastak 20, rövid szót, majd az önkéntesek két percet kaptak arra, hogy annyi szót leírjanak a hallottak közül, ahány eszükbe jut.
A kutatók az adatok értékelésekor figyelembe vették az iskolázottságot, az esetleg lezajlott betegségeket, a gyógyszereket, amelyeket a vizsgált személyek szedtek. Laboratóriumban mérték a vérzsírok szintjét a vizsgálat elején és annak befejezésekor. Tapasztalataik szerint a magasabb "hasznos" - HDL - koleszterinszinttel rendelkezők emlékezőképessége a vizsgálat évei alatt sokkal kisebb mértékben romlott, mint az alacsony HDL-szintű;;eké, noha a viszgálat kezdetén a két csoport között lényeges különbség még nem volt.
A kutatók hangsúlyozták, hogy ez nem azt jelenti, hogy az alacsony HDL-koleszterin rontja az emlékezetet, csak azt, hogy fontos kockázati tényezője lehet a kor előrehaladásával kapcsolatos emlékezetromlásnak és ez további vizsgálatokat igényel.inforadio.hu 2008. szeptember 24.
Öt olcsó módszer a vérnyomás csökkentésére


Öt olcsó módszer is van arra, hogyan tarthatja valaki az orvosilag javasolt 120/80-as értéken a vérnyomását.

1. Szedjen vízhajtót!

Egy átfogó kutatásból, amelyet az általában használt vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről - ACE (angiotenzin konvertáló enzim) gátlók, alfablokkolók és kalcium-csatorna blokkolók - végeztek, kiderült, hogy a betegség kezelésében a régi jól bevált vízhajtók a leghatékonyabbak. A vízhajtó szedése előtt azonban mindenképpen konzultálni kell az orvossal, annál is inkább, mert a legtöbb ilyen gyógyszer vényköteles. Elsősorban a tiazid típusú vízhajtó szedése ajánlott.

2. Fogyasszon kevesebb sót!

Több kutatás is bebizonyította, hogy a sok só fogyasztása megemeli a vérnyomást. Amerikai szakértők szerint egy egészséges felnőttnek nem szabad többet fogyasztania naponta 2.400 milligramm - egy teáskanál - sónál, a magas vérnyomás betegségben szenvedőknek pedig ennek a mennyiségnek a fele ajánlott. Ha képtelen megszokni a sótlan ételt, próbálkozzon pótfűszerekkel: babérlevéllel, szerecsendióval, borssal, bazsalikommal, curryvel, fokhagymával, gyömbérrel, oregánóval és rozmaringgal.

3. Étkezzen a DASH-diéta szerint!

A DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) olyan diéta, amely hatásosan csökkenti a vérnyomást. Sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonatermék és alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztását jelenti, és kutatások szerint már 14 nap alatt hatékonyan csökkenti a vérnyomást.

4. Igyon kevesebb alkoholt!

Ha Önnek magas a vérnyomása, és sokat iszik, már napi egy-két itallal kevesebb elfogyasztása 2-4 higanymilliméterrel csökkenti a szisztolés értéket (ez a magasabbik, amelyet akkor mérünk, amikor a szívizmok összehúzódnak). A kevesebb alkohol ráadásul kevesebb kalóriát is jelent, vagyis segít megelőzni az elhízást.

5. Mozogjon!

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott átfogó kutatási eredmény szerint a rendszeres testmozgás átlagosan 4/3 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást, míg egy másik azt bizonyította be, hogy minden tíz kiló leadása 1/1 higanymilliméteres csökkenéssel jár. Szakértők azt tanácsolják, hogy lehetőleg a hét minden napján mozogjunk harminc percet.

home